Nytt tema varje vecka

Varje vecka står olika teman i fokus på Hallandsgården. Utifrån dem planerar vi visningar, workshops och ibland ytterligare aktiviteter. För dagsaktuell information, se griffeltavlan på Krafsagården/caféet!

Vecka 23, 5/6-11/6

Örtagården och kålgården

Vi gör fint i örtagården och kålgården vid Hörsåsstugan och berättar vad vi odlar och vad växterna traditionellt använts till.

Vecka 24, 12/6 -18/6

Textila tekniker

Denna vecka inriktas arbetet mot traditionella textila tekniker: Vävning, yllebroderi, tovning, knyta kompisband, återbruk m.m. Kirsten Drejdal och Kia Lundström håller dagligen workshops på temat mellan kl 14-16. Samarr: Halmstads Hemslöjdsförening.

Vecka 25, 19/6-25/6

Midsommartid

Hur firade man midsommar på 1800-talet? Vad finns det för folktro om denna högtid? Vi pyntar i stugorna och gör fint inför midsommar. Midsommarsånger och lekar.

Vecka 26, 26/6-2/7

Småkryp och smådjur

Vi tittar närmare på småkrypen som finns på gården. Låna en lupp och gå runt på egen hand och studera spindlar och nyckelpigor, gå runt och läs om krypen och djuren på en skyltad vandring eller spela Hallandsgårdens naturbingo.

Vecka 27 3/7-9/7

Att vara barn på 1800-talet

Hur var det att vara barn förr? Vad åt man och vad hade man på sig? Vilka sysslor fick man hjälpa till med? Kom och var med på en dramatiserad visning av en skoldag på 1800-talet.

Vecka 28, 10/7-16/7

Naturen på gården

Galgberget har inte alltid sett ut som det gör idag. Vi tittar närmare på allt spännande som växer runt husen på Hallandsgården. 

Vecka 29, 17/7-23/7

Vatten

Vatten har alltid varit viktigt men inte alltid självklart. Vi tvättar på gammalt vis. Vi tittar på skvaltkvarnen och vattensågen som drevs av vattenkraft.

Vecka 30 24/7-30/7

Arkitektur

Vi tittar närmare på Hallandsgårdens byggnader och berättar om knuttimring, skiftesverk och halmtak. Under veckan kommer vi att förvandla en av Hallandsgårdens byggnader till en kamera obscura.

Vecka 31, 31/7-6/8

Sagor och sägner

Vilka olika väsen trodde man förr höll till på och i anslutning till gården? Kom och var med på en berättarworkshop där vi tillsammans skapar en saga. Gå en egen skyltad vandring på området och läs sägner. 

Vecka 32, 7/8-13/8

Skördetid

Vi skördar i land och odlingar och väver i visningarna in fakta och folktro om skördetiden.