Kvarteret Bærtling

Högskoleområdet i Halmstad fick 2004 namnet Kvarteret Bærtling. Här finns flera verk av konstnären Olle Bærtling (1911-1981), född och uppvuxen i Halmstad och en av Sveriges mest internationellt representerade konstnärer. Vid huvudentrén ståtar Asamk, en femton meter hög skulptur i metall som från början var tänkt att uppföras i ännu större format på Sergels torg i Stockholm. På området finns ytterligare skulpturer och flera flaggspel. Det sistnämnda baserade på verk där svarta linjer och starka färgfält fortsätter utanför textilens kanter. Inne på Högskolan återkommer detta för Bærtling karaktäristiska formspråk i flera målningar.

Utsmyckningen av området är ett samarbete mellan Bærtlingstiftelsen, Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun. Sedan 2012 har Halmstads kommuns kulturnämnd uppdragit åt Hallands Konstmuseum att hantera Kvarteret Bærtling för kommunens räkning. Arbetet har skett etappvis och stod färdigt i oktober 2013.

Utanför Hallands Konstmuseum, mot Nissan, är Bærtlings skulptur XRAS placerad. Hösten 2017 monterades den ned i samband med museets om- och tillbyggnad och kom på plats igen inför återinvigningen av museet den 26/10 2019.

Mer information om Bærtlingstiftelsen

 

Olle Bærtling

Olle Bærtling föddes och växte upp i Halmstad. När hans far gick bort 1928 flyttade han till Stockholm. Här gick han en grundläggande ekonomisk utbildning och i juni 1929 anställdes han vid Skandinaviska banken. Parallellt med arbetet som bankman började Bærtling måla. Inte förrän 1956 slutade han sin anställning för att helt satsa på sitt konstnärskap.

Till en början inspirerades han mycket av konstnären Henri Matisses måleri. I slutet av 1940-talet reste han till Paris för att få sin första riktiga handledning inom målarkonsten, bland annat hos André Lhote och Fernand Léger. Särskilt den sistnämnde betydde mycket för Bærtlings konstnärliga utveckling. Den abstrakte målaren Auguste Herbin kom också att spela stor roll för Bærtling, både som inspirationskälla och mentor. De två träffades i Paris 1950. Vänskapen med Herbin skapade kontakter med andra konstnärer inom genren, samt gav utställningsmöjligheter. Museer började förvärva hans verk och på kort tid blev han ett aktat namn inom den internationella konsten.