Föredrag: Ett kvinnligt perspektiv på konstnärers resande kring Medelhavet under mellankrigstiden – Jessica Sjöholm Skrubbe

12 oktober kl 18:0019:00

12 oktober kl 18

Sedan åtminstone slutet av 1800-talet och “den första globaliseringen” har föreställningen om den moderna konstnären varit tätt förknippad med mobilitet, genom utlandsresor, nätverk och estetiska uttryckssätt. Under de första decennierna av 1900-talet var mobilitet också ett centralt inslag i konstruktionen av ”den nya kvinnan” men hur utövades detta i praktiken av kvinnliga konstnärer? Med utgångspunkt i Agnes Cleve och Tora Vega Holmström, två konstnärer som under mellankrigstiden förde en ambulerande konstnärstillvaro med ett flertal resor kring Medelhavsområdet, belyser detta föredrag resandet som en obligatorisk del av den moderna konstnärsidentiteten samt diskuterar mobilitetens villkor i relation till frågor om klass, kön, nationalitet och etnicitet.

Jessica Sjöholm Skrubbe är docent i Konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes forskning fokuserar på feministiska och transnationella perspektiv på modernitetens konst och visuella kultur. Hennes nuvarande forskningsprojekt, Swedish artists en route, undersöker konstnärliga kontakter mellan Sverige, Europa och Nordafrika i det tidiga 1900-talet.

Föredraget ingår i höstens föredragsserie Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar. Läs mer om föredragsserien
Biljett till föredrag ger också fri entré till museet. Den som inte har möjlighet att närvara fysiskt kan köpa biljett till digital sändning av föredragen.
Pris 100 kr per föredrag (digital medverkan 50 kr per föredrag). Köp biljett