Klubb rörelse

Klubb rörelse är en oväntad kulturupplevelse, där du även kan njuta av mat, dryck och avslappnat häng. Kanske är det dans som möter film eller musik som krockar med bild under fantasifulla former? Kom till Hallands Konstmuseum och upplev något annat än det du förväntar dig. Kom till Klubb rörelse!

24 maj kl 18
Gyllene Örontrick

Under kvällens Klubb rörelse förvandlas fotografierna i Hallands Konstmuseums utställning Gyllene Ögonblick till levande musik. Musikerna Christof Jeppsson och Carl Persson från Halmstad tolkar musik av artisterna i utställningen. Christof är en erfaren artist som varit förband till Gyllene Tider på Ullevi 2019. Till sin hjälp har han den energifyllde slagverkaren Carl Persson. Bered er på en oväntad kväll av Gyllene Örontrick!

Christof Jeppson är en mångsidig och erfaren artist som både gör  spelningar till event, bröllop, och krogspelningar, men även jobbar parallellt med att ge ut egen musik. Detta resulterade till en personlig inbjudan från Per Gessle och Gyllene Tider att spela som förband på Ullevi 2019 inför 50.000 åskådare. Det som gör Christof unik är hans fantastiska publikbemötande och otroliga musikalitet. Han använder samma teknik i sina framträdande som Ed Sheeran i form av looping ihop med sång. Han har även en stor förmåga att fånga upp publiken så de gärna hänger på i både sång och dans under uppträdandet.

Carl Persson är en gedigen trumslagare och människa med rytmiken i sig. Han har stått på scen med många av Sveriges artister som Laila Adele , Papa Dee, Per Thornberg m fl. En slagverkare från Halmstad som spelar för livet.

3 maj kl 18
Manu scriptus – när handen skriver

Spelar den någon roll om vi skriver för hand eller på maskin, med bläckpenna eller dator? Det är lätt att uppfatta tingen på skrivbordet som neutrala uttrycksmedel. Det viktiga är ju inte verktygen vi skriver med utan de ord som fyller våra brev eller dagböcker, dikter eller romaner. I den litterära fantasin framstår saken emellertid på annat sätt – där har skrivredskapen alltid fascinerat författare och brevskrivare. Litteraturvetaren och mediehistorikern Thomas Götselius talar om litteraturens medier och handskriftens historia i ett föredrag som gör nedslag bland antikens romerska brevskrivare, 1840-talets kontorsarbetare i New York och romantikens svenska romanförfattare i Uppsala. I centrum står frågan om hur litteraturens medier formar såväl författarna som deras texter.

Thomas Götselius är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Till våren utkommer han med studien Författarens hand. Till handskriftens litteraturhistoria. Han medverkade senast i Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021). Innan han 2010 disputerade på en avhandling om boktryckarkonsten och 1500-talslitteraturen var han under många år verksam som litteraturkritiker i DN Kultur och dessförinnan i GP.

 

Anna Linder, foto Del LaGrace Volcano (tv). Mårten Nilsson (th).

19 april kl 18
Klubb Rörelse presenterar konstfilm
Häng med på en kväll i konstfilmens värld! Filmcuratorn Anna Linder har plockat godbitar ur filmaren Mårten Nilssons konstnärskap. Under Klubb rörelse-kvällen kommer Anna moderera mötet med Mårten, och vi får se experimentfilmer ur Filmforms arkiv. Fokus kommer vara Mårtens egna filmer under dryga 30 års verksamhet, då många av dem finns bevarade just här, samt att Anna Linder berättar om arbetet med att distribuera och ta in filmerna i Filmforms arkiv. Filmform skapades runt 1950, då som Svensk Experimentfilmstudio, och fokuserar idag på att bevara och sprida experimentfilm och videokonst. I arkiven finns filmer från 1924. Vad betyder det att få sina filmer arkiverade och bevarade för framtiden?

Mårten Nilsson är filmare och filmfotograf som har gjort sig känd för sina experimentella kortfilmer. Han har studerat filmvetenskap vid Stockholms universitet och gick därefter Biskops-Arnös medialinje. Efter studierna blev Mårten verksam inom Filmverkstan i Stockholm. Sedan 90-talet har han gjort flertalet uppmärksammade experiment- och kortfilmer som La la la lucha, Svitjod 2000+, En film, This Is Alaska, Fågel däruppe och kortfilmsserierna Vi förändrar oss och Sökarna, ofta i samarbete med Gunilla Heilborn och Kim Hiorthøy. Mårten Nilsson har nominerats till flera Guldbaggar för sina kortfilmer, som Rewind, Sportstugan och Hur man gör, den sistnämnda tilldelades en Guldbagge för årets kortfilm 2007. Som filmfotograf har Mårten Nilsson stått för fotot på en rad prisade och uppmärksammande filmer som dokumentärfilmen Plötsligt i Vinslöv av Jenny Bergman och Malin Skjöld, Som en Pascha av Svante Tidholm, hybriddokumentären Conquering China av Johan Jonason, samt kortfilmerna Ett akademiskt krig och Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer av Lisa Östberg. Mårten är ständigt aktuell med nya filmer och de visas flitigt på såväl filmfestivaler som i SVT. Tidigare i år erhöll han det prestigefyllda Maj Zetterling-priset som delas ut av Konstnärsnämnden.

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman och är verksam som konstnär, curator och kulturproducent, framför allt inom området rörlig bild. Hens egna verk; filmer/videos och installationer har visats på exempelvis Moderna Museet i Stockholm, ICA i London, Svenska institutet i Paris, Borås konstmuseum, Göteborgs konsthall, Södertälje konsthall, Havremagasinet och Galleri Alkatraz i Ljubljana. Filmfestivaler som visat Annas filmer är bland andra Rotterdams Internationella filmfestival, Tribeca Film Festival, Arsenal Experimental i Berlin, Oberhausen Film Festival och Edinburgh Filmfestival. Annas senaste queera experimentella film Spermahoran med tillhörande fotografier köptes nyligen in till Moderna Museets samlingar och ingick i det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder som avslutades i mars 2017 vid Akademin Valand (numera HDK-Valand – Högskolan för konst och design). Pågående är arbetet med projektet Colere. Utställningen Colere visades senast på Havremagasinet i Boden 2021-2022. Linder startade under 2016-17 ett arkiv, en plattform för queer rörlig bild i Sverige: SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images. Anna var även konstnär och mentor i projektet Myter & Verkligheter – En Lesbisk Odyssé (2018-19). Hen är en av medlemmarna i den vilande konstnärsgruppen High Heel Sisters och var med och initierade Föreningen JA!. 2021 tilldelades Anna Dynamostipendiet för SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.

 

Klubb rörelse ingår i entréavgiften till museet. Förboka för att säkra din plats via bokning@hallandskonstmuseum.se eller 035-16 23 00. Mer information om programmen läggs upp löpande.

Programserien är ett samarbete mellan Kultur i Halland – Film, Rum för Dans, Litteratur, Musik Hallandia och Art Inside Out samt Konst i Halland och Hallands Konstmuseum.