Märta Måås-Fjetterström
Märta Måås-Fjetterström, Odins jakt (detalj), 1907. Kulturhistoriska föreningen i Lund.

18.9.2021– 30.1.2022

Märta Måås-Fjetterström – Vävda gestalter

Hallands Konstmuseums egenproducerade utställning om Märta Måås-Fjetterström (1873-1941) visar på på hennes exceptionella textila gärning i svensk formgivnings- och hantverkshistoria. Hon säkrade de svenska väverskornas hantverksskicklighet för framtiden och skapade mönster som fortfarande är internationellt eftertraktade.

Måås-Fjetterström var verksam i en tid då det blev möjligt för kvinnor att utbildas och skaffa sig en profession. Konsthantverk och slöjd var ett naturligt fält för kvinnor att utforska och nydana, speciellt de textila traditionerna. Genom internationella hantverks- och industriutställningar kom formgivare och entreprenörer som Annie Frykholm, Clary Hahr och Märta Måås-Fjetterström uppmärksammas och utgöra eliten inom svensk design under den epok vi kallar Swedish Grace och lång tid därefter.

I utställningen visas också textila verk av bland annat Barbro Nilsson, Marianne Richter och Karin Mamma Andersson. Formgivare och konstnärer som på sina unika sätt fört arvet efter Märta Måås-Fjetterström in i vår samtid.

Program

Guidade visningar söndagar kl. 14.30 

Föredrag