Vad har du på dig människa?
Till vänster: Jennie Blomkvist väcker nyfikenhet kring mode som konstform. Foto: Jennie Blomkvist. Till höger: Bild från utställningen Vill ha - Flärdfullt ur samlingen. Krage i ylle med broderier, från slutet av 1800-talet. Foto: Hallands Konstmuseum

På ytan och på djupet

Vad har du på dig människa?

Under 2021 visas en mängd olika utställningar på temat mode i Halland. Ofta syftar mode på kläder och yttre attribut, trender som kan leda till att alla ser ungefär likadana ut. Men det kan också vara ett sätt att berätta något om sig själv och den man vill vara. Mode kan vara roligt, lite som att klä ut sig, och också praktiskt då man ibland kan vilja gömma sig bakom det.

I en visning av utställningen ”Vill ha – flärdfullt ur samlingen” utgår vi utifrån identitet, hållbarhet och estetik för att undersöka vad forna hallänningar velat ha för att sätta lite guldkant på tillvaron.

Därefter en matchande workshop i museets ateljé med konstnären Jennie Blomkvist, där du får bli din egen designer. Vad skulle du vilja skapa då? Ett stort halsband, en spektakulär huvudbonad eller kanske en brosch? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Vi inspireras av utställningen och skapar i papper och kartong.

Jennie Blomkvist är utbildad produktdesigner och har en master i Textil/mode från Borås Textilhögskola. Hon har arbetat som designer för Lindex barnavdelning och även formgett skor för Nilson Group. Idag arbetar hon mest som bildkonstnär och grafisk formgivare. ”Leken är central i mitt arbete och jag drivs av lust och intresse. Jag vill uppmana till att våga vara sig själv och framhålla sin ”person” men också väcka nyfikenhet kring mode som konstform.”

 

Om programmet

Målgrupp: åk 4-9, men kan anpassas för andra åldrar
Upplägg: Visning i helklass, 30 minuter. Därefter delas klassen upp i två, den ena har workshop i ateljén och den andra halvan erbjuds annan aktivitet i samråd med läraren. Efter en timme byter vi.
Programtid: ca 2 h 45 minuter, inklusive liten rast.
Max antal: 30
Kostnad: enligt överenskommelse
Bokningsbart: 12/4-17/12 2021
Info och bokning: lotta.sandberg@hallandskonstmuseum.se eller 035-16 23 07

 

Läs mer om Mode: yta med djup – Halland 2021