x

Carte de visite – visitkortsfotografi från olika tider. Det till vänster är fotograferat av Selma Angel i slutet av 1800-talet. Till höger ett smakprov på hur ett nyproducerat skulle kunna se ut.

Vågar du trycka på knappen?

Under våren presenteras ett nytt program Vågar du trycka på knappen? som utgår från utställningen Halländska fotohistorier. Genom att låta 1800-talets carte de visite och vår tids selfiekultur mötas i workshops sätter vi fokus på porträtt och självporträttets identitetsförstärkande betydelse.

Idag blir vi inte bara översvämmade av bilder och filmer, vi har också nästan obegränsade möjligheter att själva skapa avbildningar. Dessutom kan vi lätt förändra och förbättra bilden vi tagit, och känns resultatet inte bra, så tar vi en till. I fotografins barndom fanns inte alls samma möjligheter. Tekniken gjorde det både svårt och kostsamt att ta fram ett foto man kunde beskåda. Ett porträtt i form av ett foto togs sällan, i många människors liv bara en gång i livet. Och man fick en chans att göra detta rätt.

I workshopen Vågar du trycka på knappen? tar vi eleverna tillbaka till ett sådant tillfälle. Med en äkta storbildskamera får eleverna två och två fotografera av varandra i en uppbyggd ateljé – ett försök för varje deltagare – under ledning av professionell fotograf, tillika museets fotoarkivarie. Det färdiga fotografiet får eleven behålla, men, precis som i forna tider får gruppen därefter vänta tills bilderna är framkallade och kopierade. Men det är värt att vänta på! En storbildskamera tar bilder av en kvalitét som dagens digitala kameror väldigt sällan når upp till.

Som introduktion och inspiration visas utställningen Halländska fotohistorier där eleverna tillsammans med museets pedagog ställs inför spännande diskussionsuppgifter, i väntan på sin tur i ateljén.

Målgrupp: årskurs 6-9
När kan vi komma? enligt överenskommelse till och med 6 oktober
Max antal: 25 elever
Programtid: ca 1,5 timme
Kostnad: 1200 kr/grupp + material 60 kr/elev