Tidigare utställningar 2021

18/9 – 10/10 Experiment Väv

Experiment Väv är en satsning som lyfter vävning bland barn och unga i Halland. Fem unga hallänningar tog sig an utmaningen att väva och experimentera med färg och form utifrån egna intressen. Till sin hjälp fick de låna varsin grindvävstol, ett mobilt vävredskap som i sin enkelhet bjuder på oändliga möjligheter. Resultatet är en personlig utställning med allt från bruksföremål till textilkonst.

Bakom satsningen står Kultur i Halland – Slöjd som ville samarbeta med en yngre målgrupp inför VÄV2020 i Halmstad, vävmässan som har flyttats fram till september 2022. På VÄV2022 kommer det finnas vävverkstäder bemannade som visar vävning på olika sätt och där ungdomarna i Experiment Väv är en av dessa.

Medverkande

Andreas Forkman (f. 2005)
Matilda Sandberg (f. 1997)
Evelina Markow (f. 2001)
Oskar Gybäck (f. 1997)
Kajsa Ahlberg (f. 1997)

22/5 – 29/8 Modets fotografi – Malin Griffiths, Denise Grünstein och Irving Penn

Tre fotografer och tre unika, konstnärliga insatser som på olika sätt förhåller sig till mode. Malin Griffiths färgstarka fotografier utforskar frågor om identitet, medan Denise Grünsteins suggestiva världar uppvisar referenser till modets alltmer utvidgade estetik. Irving Penns modernistiska och formstarka verk är välkända, men utställningen rymmer också berättelsen om Penns besök i Steninge, Halmstad.

Utställningen var en del av Mode: Yta med djup – Halland 2021.

 

6/6 – 15/8 Den moderna hallänningens födelse

På bara en mansålder genomgick Sverige en radikal förändring – från att för tvåhundra år sedan ha varit ett av de fattigaste länderna i Europa blev landet ett av världens mest välmående. Utvecklingen från bondesamhälle till modern nation avspeglades inte minst i befolkningens skiftande relation till kläder och mode. Förändringen sammanföll med fotografiets utveckling, och i denna utställning visas exempel från halländska fotografer i ateljé och i miljö.

Utställningen var en del av Mode: Yta med djup – Halland 2021, och visades på Friluftsmuseet Hallandsgården.

 

31/3 – 23/5 Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong är en stor konsthändelse i Halland. Årligen lämnar många konstutövare med anknytning till Halland in verk för bedömning. Utifrån inlämnade bidrag och juryns urval formas en spännande utställning.

2021 har 263 konstutövare lämnat in verk för bedömning och 31 av dessa kom med till utställningen.

Årets jury bestod av Greta Burman, förbundschef för Sveriges Konstföreningar och Marika Reuterswärd, chef för Kristianstad konsthall.

 

4/4 2020 – 2/5 2021 Ingrid Wallberg – arkitektpionjär

Trädgårdsstadens ideal och Sveriges behov av högre boendestandard utgör grunden för Ingrid Wallbergs (1890-1965) stadsplanearbete runt 1915. Drygt tio år senare ingår hon i Le Corbusiers (1887-1965) både privata och professionella krets, vilket leder till allt större intresse för husets funktioner och materialens estetik – det vi kallar funkis. Ingrid Wallbergs 50-åriga gärning utgör en pionjärinsats inom svensk arkitekturhistoria, i en tid då få kvinnor utbildades och arbetade inom kåren.

Läs mer under utställningar 2020

 

24/10- 28/2 2021 David Svensson – Lånat ljus

David Svensson inledde sin konstnärsutbildning på Fria Målarskolan i Halmstad, där han bland andra hade Olle Waller som lärare. Redan från början fungerade måleriet som utgångspunkt i hans arbete. Han ser sig fortfarande som målare, och beskriver de skiftande materialvalen – inte alltid med uppenbar koppling till måleri – och det återkommande intresset för ljus som ett utforskande av måleriet.

Läs mer under utställningar 2020