13/11-12/1 2014

Terese William Waenerlund – Heritage and structure

Visades i utställningsserien 22m2, konstnärer verksamma i Halland.
Läs mer under 2013

 

1/12-15/1 2014

Det mytiska Halland

Producerad av Hallands kulturhistoriska museum.
Läs mer under 2013

 

1/12-23/2 2014

Takahito Kimura – Komorebi

Läs mer under 2013

 

1/12-23/2 2014

Hiroshi Hamaya

Läs mer under 2013

 

1/12-2/3 2014

Aia Jüdes – Tokyo Transience

Läs mer under 2013

 

11/12-19/1 2014

Noah Ljungberg och Per Samuelsson – The Cloud/Molnet

Noah Ljungbergs och Per Samuelssons installation är en fiktion av de digitala informationsmaterial som lär sväva ute i rymden. En visualisering av någonting som existerar i våra tankar, och som vi talar om som Molnet. Tanken på något ogripbart som ändå nämns vid namn fascinerar. Kanske ryms det i våra drömmar, förhoppningar eller mardrömmar? Kom och kommunicera med det fiktiva Molnet. Utställningen visas i projektrummet

 

15/1-26/1 2014

Halmstads kulturskola – Inspiration från en resa

I april förra året reste en grupp bildelever i åldrarna 16-18 år från Halmstads kulturskola till Tjeckien tillsammans med sin lärare Hana Richtrova. Intryck från historiskt och arkitektoniskt intressanta platser samt tjeckiska konst- och kulturutbildningar har inspirerat eleverna till verken i utställningen. Här visas också ett bildspel från resan samt verk av yngre elever som i sin tur inspirerats av de äldre. Utställningen visas i museets hörsal.

 

5/2-16/2 2014

Blow up

Temautställning av Fria Målarskolans andra och tredje års elever. Utställningen visas i museets hörsalen

 

13/4-18/5 2014

Konst i Hallands Vistelsestipendium 2013

Stipendiet tillföll de halländska konstnärerna Charlotte Boman (Finland) och Christin Wahlström Eriksson (Taiwan). I vår ställer de ut på museet.
Charlotte Boman problematiserar och tolkar begreppen tid och tidsbrist. Genom sitt verk/sin installation vill hon få oss att reflektera över vår moderna och högteknologiska tillvaro, samt vilken inverkan den får på hälsan. Hon ifrågasätter den ständiga stress vi lever under, och lyfter samtidigt fram behovet av tid för eftertanke och reflektion. Christin Wahlström Eriksson arbetar med kopplingar mellan material, möten, erfarenheter och upplevelser. Hon undersöker olika hantverkstraditioner och hur det i vårt moderna samhälle blir allt svårare att bevara kunskapen om dessa. På så vis problematiserar hon den komplexa relationen mellan samtid, historia och identitet.

 

23/3-18/5 2014

Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater: Kamil A Lukaszewicz, Lotte Forsfält och Frida Johansson.

Arr. Hallands Konstförening

 

5/3-25/5 2014

Nils Bergendal – The Name of Us

Ett zoologiskt museum är en plats där vi som art kan spegla oss mot djurriket och bestämma ordningen. Under två år följde fotografen och filmaren Nils Bergendal arbetet med demonteringen av Zoologiska museet i Lund. De 10 miljoner föremålen skulle packas och flyttas till magasin. Ett 300 år gammalt museum packar ihop, vad betyder det? Är vårt förhållande till naturen ett numera avklarat mysterium? Eller – har vi helt enkelt glömt bort frågan? Skeletten och skinnen berättar inte bara historien om de djur som en gång skuttade omkring, utan också om de människor som införskaffade dem. Det är, kort sagt, en släktkrönika med många bottnar och med osäker utgång.

 

21-25/5 2014

Frennarps byskola

Under våren har klass 2 från Frennarps byskola arbetat med ett specialanpassat projekt kring bonadsmålningar på Hallands Konstmuseum. I utställningen Stjärnor, rosor och prickar – folkkonstens hemliga språk har de gjort en djupdykning i ämnet och tagit del av bonadernas historia, tekniker och inte minst alla spännande berättelser de återger. Eleverna har också skapat egna bonadsmålningar i skiftande uttryck och teman, både samtida tolkningar och historiskt återberättande. Nu visar de sina verk i projektrummet.

 

4-15/6 2014

Surrealismen

Stenstorpsskolan 9A och 9B

 

14/6-28/9 2014

Jens Assur – Africa is a Great Country

Jens Assur är en av Sveriges mest prisbelönta fotografer och filmskapare. Under utställningens ironiska titel ger han oss tillgång till ett Afrika vi vanligtvis inte ser i nyhetsflödet. ”Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Nu vill jag visa hur Afrika lever”, säger han. Med storformatskamerans bildomfång och precision tar han oss med till tolv av kontinentens huvudstäder. Moderna, gigantiska metropoler vars arkitektur, utbredning och väldiga infrastruktur vittnar om ett Afrika som utvecklas i rekordfart. Därtill kommer också moderniseringens baksidor med bilköer och växande fysiska och sociala murar. Från Johannesburg i söder till Kairo i norr.
Jens Assur (f.1970) arbetade flera år som fotograf på Expressen där han gjorde en rad uppmärksammade bildreportage, bl a från Somalia, Rwanda, Sydafrika och forna Jugoslavien. Han har tilldelats utmärkelser som Årets pressfotograf och Årets nyhetsbild. Sedan 1997 arbetar han med fördjupade foto-, konst- och filmprojekt i sitt företag Studio Jens Assur. Ofta handlar hans arbeten om att väcka samhällsdebatt och engagemang kring samtiden och vår gemensamma värld.

 

20-28/9 2014

Cykelkonst

Hallands Konstmuseum visar nu utställningen Cykelkonst med cykelfilmer och foton från årens cykelkonserter. Här ser vi premiären av Halmstad by bike – en poetisk skildring av en cyklande stad med Eivor Johansson, som 78 år ung cyklade till Paris och The true wheel om hjulbyggarkonsten. Cykelmusikinstrument, partitur med mer ställs ut och vi får betraktelser av Susanne Ljungskogs karriär. Utställningsperioden avslutas med Cyklekonsert 28/9.

Arr. Hallands Konstmuseum, Region Halland – Kultur i Halland, LJ Records och INES med stöd av Statens musikverk

 

14/6-12/10 2014

The Other Camera

Utställningen The Other Camera utmanar vår traditionella syn på Afrika, främst skapad av västerländska fotografer – romantiskt skildrad natur eller negativt framställd katastrofzon med svält och konflikter. Här visas det sydafrikanska samhället utifrån invånarnas perspektiv. Hur skildrar landets egna fotografer sin omgivning, sin kultur och sina medmänniskor? Och hur har detta utvecklats i och med apartheids fall, modernisering och globalisering, från Robert Ngilimas 1950-tal till Lindeka Qampis 2000-tal. I Sydafrika finns ofta en kamera och en självlärd fotograf med vid fester, sammankomster och högtider. Fotograferna som arbetar vid dessa tillställningar kallas ”street photographers” och arbetar med dokumentärfotografi och porträttfotografi. Deras bilder har utvecklats till en tydlig gengre. Flera av de som visas i utställningen är tagna under apartheidtiden, men porträtten trotsar dessa sociala krafter. Genom pose, hållning och stil återges en säker värdighet. Även om dessa bilder är en del av Sydafrikas kulturarv har de inte kommit att uppmärksammas. De museer och institutioner som haft till uppgift att bevara och belysa ansåg det inte tillräckligt intressant och värdefullt. Utställningen bygger på privata och offentliga samlingar och är producerad vid Universitetet i Kapstaden av Paul Weinberg (f.1956), en av Sydafrikas mest framstående dokumentärfotografer. År 1982 var han med och grundade Afrapix, en sammanslutning av unga fotografer som arbetade med att dokumentera apartheidregimens övergrepp och sprida denna kunskap, även utanför Sydafrika. Regimen såg med mycket oblida ögon på verksamheten och de utsattes för trakasserier och polisingripanden. Ända fram till apartheids fall spelade Paul en mycket aktiv roll i kampen mot apartheid. Under 1990-talet och 2000-talet har han publicerat flera böcker och medverkat i utställningar i Sydafrika, USA, Belgien, Australien och Sverige.

 

3/9-2/11 2014

Magnus Reisne

Konstnären Magnus Reisne inspireras av såväl levande landsbygd som
kust och hav. Utställningen visas i serien 22m2, konstnärer verksamma i Halland.

 

15-22/11 2014

Hallands Konstförenings vinstutställning

Verken visas i hörsalen.

 

30/11-7/12 2014

Allt ljus på Norre katt

I Projektrummet visas konstnärers skisser till verken i Norre katts park.

 

26/11-14/12 2014

Inspiration från min stad

Elever från kulturskolor i Halmstad, Laholm och Varberg utifrån ett gemensamt tema. Utställningen visas i Hörsalen på Hallands Konstmuseum.

 

12/11-11/1 2014

Gitt Grännsjö Carlsson

Utställningen visas i serien 22m2, konstnärer verksamma i Halland

 

26/10-1/2 2015

Shaun Tan

Med sina drömlika och mångbottnade bilder har Shaun Tan gjort sig känd över hela världen. Nu visas hans originalillustrationer på Hallands Konstmuseum.
Shaun Tan (f.1974) bor och arbetar i Melbourne, Australien och är en av världens främsta bilderboksillustratörer. Han är en mästerlig berättare i både ord och bild och skapar förunderliga världar för såväl barn som vuxna.
Förhållningssättet i skapandet är konstnärens, mediet är bilderboken. Målgruppen står inte i fokus när Shaun Tan arbetar, istället gör han bilder utifrån företeelser han själv finner intressanta. Han skildrar utanförskap och medmänsklighet med en intensitet som berör. De färdiga bilderna tillåts vara lite underliga, svåra att ringa in och öppna för många tolkningar. Det lustfyllda rymmer även en känsla av smygande oro eller mystik. I utställningen visas originalillustrationer från flera av Shaun Tans böcker samt filmen The Lost Thing, baserad på boken Borttappad. Filmen fick en Oscar för bästa animerade kortfilm 2011. Samma år tilldelades Shaun Tan ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award), världens största pris för barn- och ungdomslitteratur för illustratörer och författare. Förra hösten kom hans senaste bok Sommarregler ut på svenska. Sedan tidigare finns även följande titlar översatta;Borttappad, Det röda trädet, Ankomsten och Berättelser från yttre förorten.

Utställningen är producerad av Bror Hjorths Hus, Uppsala

 

12/10-8/3 2015

Där haven möts i huset – ett arkitektpar, en villa, ett galleri och en garderob

I utställningen Där haven möts i huset stiftar vi närmare bekantskap med arkitektparet Svend och Hanne Bögh-Andersen. Välkommen till en kavalkad i form, design, mode, konst och arkitektur. Hanne och Svend träffades i hemlandet Danmark strax före 2:a världskriget. Så småningom flyttade de till Sverige. Först till Kristianstad och sedan vidare till Laholm där Svend fick tjänsten som stadsarkitekt. Här värnade han om den lilla stadens småskalighet, utan att underordna sig ett äldre formspråk. Parets egen villa i Laholm stod klar 1956. Idag är den byggnadsminnesförklarad och ett enastående exempel på dåtidens arkitektur, både vad gäller form, materialval och planlösning. Medan Svend höll i pennan vid ritbordet stod Hanne för de invändiga detaljerna. Hennes utbildning inom design och formgivning gav uppdrag inom reklam och inredning och inte minst, en stilsäker garderob. Tillsammans drev de också Arkitektgården, ett galleri där många danska och svenska konstnärer passerat revy. I utställningen återfinns flera av Arkitektgårdens affischer samt verk av en av galleriets utställare – Gustaf Skoglund (1923-2003). Här visas också tidstypisk design, möbler, fotografier, ritningar och ett urval av Hannes kläder.

 

PÅ ANNAN ORT

 

24/5-21/9 2014

Susan Philipsz – The Distant Sound

Med inspiration från den danska, svenska och norska kustens geografi och kulturhistoria har konstnären Susan Philipsz skapat ljudkonstverket The Distant Sound. Från Världsarvet Grimeton Radiostation utanför Varberg sänds verket ut till nio offentliga platser, från Bornholm i söder till Moss i norr. I Halland hör du det i Varbergs hamn och vid Tjolöholms slott.