2/10 – 4/3 2012

Stilikonen Karin Larsson

Läs mer under 2011

 

23/11 – 8/4 2012

Lennart Olson

Läs mer under 2011

 

29/3 – 22/4 2012

Bild och rörelse

Elever från tre klasser på Furulundsskolan i Halmstad visar delar av sitt bildskapande. Utställningen visas i hörsalen.

 

25/3 – 20/5 2012

Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater: Ragnar Andersson, Jonas Ellborg, Stina Skantze och Eva Waller.
Arr. Hallands Konstförening

 

9/5 – 20/5 2012

Förskolorna Guldfisken och Dragonen, avdelning Hönan och Tuppen

Under våren har barn från förskolorna Guldfisken och Dragonen (avd Hönan och Tuppen) arbetat med konstsamlingen på Hallands Konstmuseum. Utifrån några konstverk har barnen gjort enklare bildanalyser och skapat egna verk i olika tekniker, stilar och uttryck – en fantasifull färgexplosion, surrealistiska djur, expressiva vårtecken och en alldeles ny saga. Utställningen presenteras i projektrummet.

 

16/5 – 23/5 2012

Udda – en utställning av Ljud- och bildskolan i Halmstad

 

30/5 – 10/6 2012

IMAGINE…

Elever från klass 9a och 9b på Stenstorpsskolan ställer ut verk inspirerade av surrealism och Halmstadgruppen. Utställningen visas i museets hörsal.

 

18/4-19/8 2012

Martin Bogren – Lowlands

I Martin Bogrens Lowlands möter vi en bildberättelse som spelar mellan dokumentärt, drömskt och högst personligt. Under flera år återvände Bogren till sin barndomsby i Skåne och i de subjektiva skildringarna möter vi hans minnen, men även de människor som fortfarande lever kvar i byn. Bogrens svartvita bilder framkallar en känsla av att kliva in i en annan värld där tiden tycks ha stått stilla. Utställningen är producerad av Fotografiska

 

3/6-4/11 2012

Olle Ängkvist

”Äntligen förstår jag inte. Men det tog tid”. Så beskrev konstnären Olle Ängkvist (1922-2006) själv målet med sitt skapande där han ständigt strävade efter att skildra rörelsen och ljuset – från tidiga experiment med collageteknik och tredimensionella former, till de fulländade optiska målade mönster han skapade på nittiotalet. På Hallands Konstmuseum visas i sommar och höst den första stora retrospektiva utställningen med hans verk. I projektrummet kan man slå sig ner och lyssna till Barnradioteaterns version av Olles böcker om Skrytmorfar och samtidigt se originalillustrationerna. Ett fulkomligt lysande äventyr bland faraoner och sjörövare.

 

1/7-30/9 2012

Spöksonaten

Med anledning av Strindbergsåret 2012 visar vi konstnären Roj Fribergs grafiska blad inspirerade av August Strindbergs Spöksonaten. Utställningen visas i hörsalen.

 

2/9-18/11 2012

Nina Korhonen

Vid 40-års ålder förverkligade Anna sin dröm om att få resa till det stora ”Underlandet” Amerika. Med några 100 dollar i fickan och utan några speciella färdigheter i det engelska språket flög hon ensam till New York. Hon fick sedan 40 år i Amerika innan hon gick bort i cancer 83 år gammal.
I Anna, Amerikan mummu porträtterar fotokonstnären Nina Korhonen med stor ömhet sin mormor Anna som flyttade till Amerika – en fotografisk berättelse fylld av originalitet, mod, humor och värme.

 

12/9-4/11 2012

Günther Teutsch – Grafik

Grafik från flera årtionden. I utställningen visar också Günther Teutschs metod att förändra den grafiska plåten för att förvandla bilden.
Utställningen visas i utställningsserien 22m2 – konstnärer verksamma i Halland

 

7/10-11/11 2012

Billmans Strindbergsbilder

Vi visar Torsten Billmans originalillustrationer till August Strindbergs Sagor. Bilderna gjordes till Atlantis utgåva 1979 och har nu köpts in till museets samling tillsammans med ett stort antal bilder från konstnärens eget arkiv. Utställningen visas i hörsalen

 

14/11-13/1 2013

Frida Johansson
Återvände – en topofili

Bildserien Återvände – en topofili låter oss möta en tid som varit och samtidigt sammanfaller med vår egen. ”Mitt arbete kretsade kring begreppet topofili, platskärlek eller ortsvänskap. Genom att återvända undersökte jag min relation till den plats där jag vuxit upp. Bilderna blir en påminnelse om tidens flyktighet och alltings föränderlighet. Men kanske döljer återgivningen mer av verkligheten än den förevisar?” Utställningen visas i utställningsserien 22m2, konstnärer verksamma i Halland.

 

18/11-3/3 2013

Bilder av Bror – av och med Bror Hjorth

Bror Hjorth (1894-1968) är en av 1900-talets främsta svenska konstnärer. Sin utbildning fick han i Paris på 1920-talet. Han var lika mycket målare som skulptör och dessutom en enastående tecknare. I utställningen Bilder av Bror – av och med Bror Hjorth visas konstverk där Bror Hjorth på ett eller annat sätt är del av motivet. Verken spänner över hela hans konstnärsliv, från de första trevande stegen till den sena konsten. Utställningen undersöker Bror Hjorths framställning av sig själv, försöker fånga och problematisera det livsbejakande i hans motiv och lyfta fram det medvetna formarbetet i bildernas uppbyggnad. Liksom många andra konstnärer har Bror Hjorth använt sig själv som modell, ibland för rena självporträtt och ibland i mer dold form. Påfallande ofta inkluderar han sig själv i verk som avbildar andra personer eller berättelser. De karaktäristiska runda glasögonen, sin tvärklippta lugg, basker och fluga – så framställer sig konstnären.
Utställningen är producerad av Bror Hjorths hus i Uppsala i samarbete med Västerås konstmuseum och Hallands Konstmuseum. Konstverken kommer från Bror Hjorths Hus, ett flertal andra museers samlingar och från privata långivare. I anslutning till utställningen visar vi Göran Gunérs film Konsten är kärlekens facit, Bror Hjorth – målaren, tecknaren, skulptören från 1994.

 

21/11-16/12 2012

Bild och Form

Bild- och formelever från Halmstads kulturskola ställer ut i hörsalen.

 

28/11 – 9/12 2012

Konstsagor – ett pedagogiskt program

I höst har flera förskolor arbetat med konstsamlingen på Hallands Konstmuseum. Utifrån några konstverk har de skapat en egen saga och egna verk i olika tekniker, stilar och uttryck. Nu finns det möjlighet att se de bilder och skulpturer som barnen gjort. Först ut är Sandrosens förskola som ställer ut den 28/11-2/12. Därefter presenterar förskolan Guldfisken och Dragonen (avd Tuppen och Hönan) sina verk den 5-9/12. Båda utställningarna visas i projektrummet.

 

2/12-14/4 2013

Pettson och Findus med vänner
Sven Nordqvist – originalillustrationer

Sven Nordqvist är en av våra mest uppskattade barnboksförfattare och illustratörer. Möt hans figurer i ett rikt urval originalillustrationer till böckerna om Pettson och Findus, Mamma Mu och Nasse. Dessutom återfinns flera av de fantasifulla och detaljrika illustrationerna till Var är min syster?, en bok som Sven Nordqvist påbörjade redan under tidigt 1980-tal och där bilderna ovanligt nog har föregått texten. Boken vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok när den kom ut 2007. I utställningen visas också en del av Sven Nordqvists tidiga teckningar, etsningar och andra grafiska verk.

 

PÅ ANNAN ORT

 

19/11-28/11 2012

Torsten Billman – bildmakaren

Boken om Billman presenteras och originalillustrationerna till August Strindbergs Sagor visas i en utställning på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

 

22/9-1/12 2012

Torsten Billmans Kullavik

Utställningen visas på Kullaviks bibliotek