27/1-7/2 2016

Svensk folkkonst

IES (Internationella Engelska Skolan) i Halmstad har under höstterminen arbetat med temat svensk folkkonst. Alster skapade i de estetiska ämnena syslöjd, bild och hemkunskap har hämtat inspiration från bonadsmåleri och tatueringar. I utställningen presenteras också sagor av åk 4 samt ordspråk av åk 6.

 

15/11-28/2 2016

Skål Signe!
Signe Persson-Melin

Läs mer under 2015

 

28/11-20/3 2016

Brodera på stickat
Britt-Marie Christoffersson

Läs mer under 2015

 

13-17/4 2016

Konst(igt) på Snöstorp

Förskoleklasserna på Snöstorpsskolan visar konstverk i hörsalen

 

20/3-8/5 2016

Vårsalongen

Hallands Konstförenings jurybedömda vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater; Sassa Buregren, Eva Skogar och Karolina Erlingsson.

 

10/4-8/5 2016

Eva Wilms

Ett av Konst i Hallands Vistelsestipendier 2015 tillföll konstnären Eva Wilms. Genom stipendiet fick hon möjlighet att vistas vid Ricklundgården i Saxnäs, Lappland. I Eva Wilms bilder är uppväxten ett återkommande tema. Med ikonen som inspiration gör hon mindre bilder av trä, men också stora målningar på duk av monumentala naturscener med människor i olika dramer. Nu visas ett urval av hennes verk på Hallands Konstmuseum.

 

27/4-15/5 2016

Ur ljus och mörker

Slututställning med Bild- & Formeleverna åk 3 Sturegymnasiet, Halmstad.

 

1/6-12/6 2016

Handens arbete

Stenstorpsskolan 9A och 9B i Halmstad visar surrealism inspirerat av Halmstadgruppen.

 

22/6-14/8 2016

Sinnenas trädgård –
En utställning med Slottsparkens seniorer

Sinnenas trädgård är resultatet av måleri och kreativt skapande på Slottsparkens äldreboende. Under 2012 deltog de i projektet Måla för livet med konstnär Mia Lundqvist och från 2013 har de själva fortsatt med regelbundna målarstunder. I februari 2016 tog det extra fart då Slottsparkens äldreboende profilerade sig som konceptboende med inriktningen konst och bild. Under denna våren har de arbetat aktivt med kreativ verksamhet på samtliga avdelningar och seniorerna har skapat verk med olika tekniker och material. Grundtemat för arbetet har varit våra sinnen, att skapande är ett sätt att stimulera sinnena, både för den som skapar och den som är med i rummet och betraktar, diskuterar och lyssnar på processen.

 

9-25/9 2016

Deep in the image

Under två veckor har konstnärerna Maciek Bàczyk och Aga jarzabova (PL) samlat vattenprover från olika platser i Nissan som fotograferats med hjälp av mikroskop. Denna mikrovärld har satts samman i installationen Deep in the image, en stop motion animation som visas på Hallands Konstmuseum i samband med  arrangemanget Ljud vid Nissan – Ljudkonst i det urbana rummet.

 

1/10-30/10 2016

Tor Palm

En av Konst i Hallands vistelsestipendiater 2015

 

26/10-30/10 2016

Konstsagor

Avd Hönan på Halmstadsförskolan Dragonen visar sina verk från projektet Konstsaga. I ett skräddarsytt upplägg har 5-åringarna återkommit en gång i veckan under terminens gång. Genom lekfulla upptäcktsfärder har barnen betraktat konstverk och funderat på vad bilderna och skulpturerna säger. Deras fantasifulla kommentarer har resulterat i en saga där karaktärer från konstverkens motiv möts och hittar på spännande upptåg.

 

4/9-30/10 2016

Lennart Olson – med framkallningsvätska i blodet

Hallands Konstmuseum har en omfattande konstsamling. Delar av samlingen visas i basutställningen Utvalda verk – konst ur samlingen. Ett par gånger om året sker här större och mindre omhängningar. Mellan den 4/9-30/10 visas ett urval fotografier av Lennart Olson (1925-2010). Lennart Olson lärde sig redan som sexåring att framkalla och göra kopior i sin pappas mörkrum. Han ingick i fotografkollektivet Tio Fotografer tillsammans med Hans Hammarskiöld m fl och är bland annat känd för sina konstnärsporträtt och bilder på broar. Förutom fotograf kunde Lennart Olson också titulera sig regissör, manusförfattare, klippare och dokumentärfilmare. År 2013 förvärvade Hallands Konstmuseum hans konstnärliga kvarlåtenskap för medel ur Svea Larsons donationsfond. Här ingick en negativsamling om ca 145 000 nummer, arkiv, brevväxlingar, en betydande samling fotokopior, tryck och dokumentärfilmer samt upphovsrätten till Lennart Olsons bilder och filmer. Arbetet med att registrera och strukturera samlingen pågår. Under tiden klarnar bilden av hans konstnärliga idéer och teknik och i utställningen visas ett mindre urval klassiker och nya fynd.

 

29/5 – 30/10 2016

Edvin Öhrström – Regnbågsfärgernas segertåg

På Sergels torg i Stockholm ståtar Edvin Öhrströms Kristall – Vertikal accent i glas och stål. Nu visar Hallands Konstmuseum delar av förarbetet kring verket, men också hans inkännande porträttstudier och djärva glasskulpturer. Utställningens underrubrik; Regnbågsfärgernas segertåg är också titeln på en bok som inspirerade skulptören Edvin Öhrström. Boken författades av den finländske arkitekten och kulturskribenten Sigurd Frosterus och utkom 1917. Omedveten om att han skulle bli en pionjär för glasskulptur, även internationellt, läste den unge Öhrström här om färgernas betydelse i konsten, hur vi upplever färger och hur färger måste förkroppsligas – som i glaset. Edvin Öhrström föddes 1906 i Skåne och växte upp i Halmstad. Han studerade bland annat på Konsthögskolan i Stockholm där han inledningsvis hade Carl Milles som lärare. Carl Milles var en tidig modernist inom den nordiska skulpturen, men förespråkade vid denna tid – tidigt 1930-tal – traditionsbunden gestaltning med människor i ideal form, något som Öhrström och hans studiekamrater i sin konst gjorde uppror mot. I utställningen lyfts tre aspekter av Edvin Öhrströms konstnärskap fram. I ett rum möter vi hans porträtt i terracotta och gips som gav den formsäkre konstnären nationell uppmärksamhet. Under sitt arbete som formgivare på Orrefors glasbruk utvecklade han arielglaset. Han tänjde gränser och experimenterade efter hand allt djärvare med materialet. I ett annat rum visas hans unika glasskulpturer – verk som slagits sönder och limmats ihop med med lim i olika färger. Glasskulpturer där de olika färgerna bragts samman genom att delarna sammanfogats som ett collage. Hans formsäkerhet och experimenterande utvecklade hans konstnärskap i en unik riktning och resulterade i Öhrströms stora glaspelare på Sergels torg i Stockholm. I ett tredje rum visas skisser, ritningar och förstudier inför denna moderna obelisk.

 

10/4-30/10 2016

Tjuvtitt – konsten att bygga ett museum

I utställningsserien Tjuvtitt lyfter vi fram museets långa och krokiga historia utifrån våra samlingar. Föremål, konstverk, fotografier, arkivmaterial och berättelser ger en bild av verksamheten. Hur har våra samlingar sett ut och varför ser de ut som de gör idag? Vad är styrt av tidsanda, vad bär spår av personligheter på museet? Och vad har vi med oss i bagaget när det snart är dags för en om- och tillbyggnad av Hallands Konstmuseum? Vi börjar från början med en unik bronssköld, en museiförening och mycket ideellt arbete. Genom decennier presenteras människoöden och politiska visioner som gett museet dess form. Möt den första färgstarka museichefen som gärna åkte skridskor på Nissan. Ta del av hemligstämplade krigsdokument och alla planer man haft för ett nytt museum de senaste 100 åren.