Digitala visningar
Här samlar vi digitala visningar för dig som vill ta del av konsten på Hallands Konstmuseum hemifrån. Tänk på att vissa utställningar inte längre går att se på plats.
Vi ha – Flärdfullt ur samlingen
Följ med konstpedagog Lotta Sandberg på en guidad visning i utställningen Vill ha – Flärdfullt ur samlingen.
Friluftsmuseet Hallandsgården
Visste du att byggnaderna på Friluftsmuseet Hallandsgården är hämtade från hela Halland? I klippet berättar intendent Johan Dahnberg om det som han kallar ”ett riktigt avancerat fusk”. Välkommen till Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget i Halmstad!
Dancing on Mothers Day
I klippet berättar Malin Griffiths om sitt verk Dancing on Mothers Day (2021) som du kan se just nu i utställningen Modets fotografi på Hallands Konstmuseum.
Modets fotografi
En presentation av utställningen Modets fotografi – Malin Griffiths, Denise Grünstein, Irving Penn. Medverkande: Malin Griffiths, Denise Grünstein och Magnus Jensner, museichef
Konstnärliga gestaltningar – Del 5: ljuskonstverket
Efter att mörkret lagt sig över Halmstad så lyses fasaden på Hallands Konstmuseum upp av ett ljuskonstverk av konstnären Mikael Ericsson. I klippet berättar vår guide Tiffany Szente om verket.
Konstnärliga gestaltningar – Del 4: besökstoaletterna
Vi fortsätter att berätta om våra konstnärliga gestaltningar. Välkommen in på våra besökstoaletter. Petra Eriksson guidar dig.
Konstnärliga gestaltningar – Del 3: träpanelen
Vi fortsätter att lyfta de konstnärliga gestaltningarna. I detta klipp berättar Petra Eriksson om den speciella träpanelen i hörsalen med trä från Halland.
Konstnärliga gestaltningar – Del 2: talarstolen
Vi fortsätter att lyfta de konstnärliga gestaltningarna på Hallands Konstmuseum. I detta klipp guidar Petra Eriksson dig i hörsalen och berättar om vår talarstol.
Konstnärliga gestaltningar – Del 1: möblerna i hörsalen
På Hallands Konstmuseum möter du konsten på många platser. Inte bara i utställningssalarna utan även i hörsalen, i biblioteket, på besökstoaletterna, i trädgården och på fasaden. Under några veckor framöver lyfter vi de konstnärliga gestaltningarna på Hallands Konstmuseum. I det första klippet guidar Petra Eriksson dig i hörsalen och berättar om vår möbelkollektion.
Sportlov 2021 – spring en konstrunda
Varför inte kombinera sport och kultur?! Vi har tagit fram en löprunda på sammanlagt 5 km med fem etapper. Vid varje etappmål finns ett konstverk av skulptören Bernard Anderson. Här visar konstpedagog Lotta Sandberg turen genom Halmstad.
Kärleksgåvor på 1800-talet
Kärleksgåvor har förändrats genom åren. Hör Anneli Adamsson, avdelningschef utställningar och samlingar berätta om kärleksgåvor på 1800-talet.
David Svensson – Lånat Ljus
Magnus Jensner, museichef visar utställningen David Svensson – Lånat ljus.
Svartvita bilder får färg
I klippet berättar vår fotograf Jan Svensson om svartvita bilder av fotografen Lennart Nilsson som färglagts av Gillis Häägg.
Leende på bild
En fråga som Mattias Johansson, intendent foto, ofta får är varför alla ser så sura ut på äldre fotografier. I klippet berättar han om tre olika anledningar till de sura minerna.
Old World Rise Again, David Svensson
I klippet berättar konstnären David Svensson om sitt verk Old World Rise Again från 2012. Verket ingår i David Svenssons separatutställning Lånat ljus på Hallands Konstmuseum.
Hamnpiren i Varberg – Nils Kreuger
I klippet berättar vår guide Petra Eriksson om Nils Kreugers verk ”Hamnpiren i Varberg” från 1889.
Vill ha – Flärdfullt ur samlingen
Intendent Annelie Tuveros och konstpedagog Lotta Sandberg berättar om utställningen ”Vill ha – Flärdfullt ur samlingen”. Utställningen skulle öppnat den 29 november, men med anledning av rådande restriktioner får öppningen vänta. Välkommen in på en förhandstitt!
Arkivens dag 2020
Mattias Johansson, intendent tar oss med till skulpturen ”Europa och tjuren” på Stora torg i Halmstad och berättar hur det blev att just denna skulptur hamnade här. Andreas Johansson, intendent visar vad som funnits på Lilla torg för länge sedan.
Vernissage David Svensson Lånat ljus
Samtal mellan Magnus Jensner, museichef och konstnären david svensson.
24 oktober 2020
Anne Brügge om Ingrid Wallberg
Anne Brügge är forskare och författare som skrivit en bok om Ingrid Wallberg. I klippet berättar hon om hur hon hittade Ingrid och vad det var som gjorde att hon ville veta mer om arkitektpionjären från Halmstad.
Utställningen på Hallands Konstmuseum är framtagen i nära samarbete med Anne Brügge.
Hallänningarna som ritade om Sverige – Lennart Olson
Lennart Olson fotograferade gärna byggnader och var en välkänd arkitekturfotograf under mitten av 1900-talet.
Han såg det som sin uppgift som fotograf att fotografera byggnaderna vackert så att människorna som bodde där skulle uppskatta och trivas i sin miljö. Hör Mattias Johansson, Intendent foto, berätta mer om Lennart Olson och hans fotografier av David Helldéns arkitektur.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär Del 6
Ingrid Wallberg växer upp på Ekebo, i närheten av Slottsmöllans fabriksområde i Halmstad. Här arbetar hon också senare i livet som direktör. Hör Annelie Tuveros, intendent utställningar, berätta.
Hallänningarna som ritade om Sverige
Utställningen presenterar sex hallänningars unika bidrag till 1900-talets arkitekturhistoria, regionalt, nationellt och internationellt. Ideologi och personlighet likväl som arkitektyrkets förändring synliggörs genom allt från estetiska visioner och kollektiva processer till färdiga produkter.
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar kort om utställningen.
Byggnadsvård – Kvarnen på Hallandsgården
Under sommaren 2020 renoveras väderkvarnen på Friluftsmuseet Hallandsgården utvändigt. Spånen har börjat bli dåliga med rötskador och sprickor. Hela spåntäckningen på väderkvarnen byts ut till nya kluvna spån och hela fasaden behandlas med trätjära. I klippet berättar Samuel Nilsson, traditionell byggnadshantverkare, om arbetet.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär Del 5
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar om Ingrid Wallbergs kreativitet och konstintresse.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär Del 4
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar om Ingrid Wallbergs tid i Paris.
Ingrid Wallberg flyttade till Paris 1927 och arbetade som assistent till Le Corbusier.
Halmtaket på Krafsagården, Hallandsgården, läggs om
Samuel Nilsson som är traditionell byggnadshantverkare, arbetar med att lägga om halmtaket på Krafsagården på Hallandsgården. I klippet visar han hur det går till.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär Del 3
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar om Stora Gårda och en flytt till Paris.
Ingrid Wallberg flyttade till Göteborg 1909 och började intresserade sig för trädgård och hade en egen handelsträdgård.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär Del 2
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar om Ingrid Wallbergs väg till arkitektyrket.
Redan som ung flicka i Halmstad vill Ingrid Wallberg bli arkitekt, men kvinnor får tillträde till utbildningen i Sverige först 1921. Hennes väg till yrket går därför via kurser i Berlin och München samt lärlingskap och nära samarbete med äkta mannen, tillika Göteborgs stadsplanechef, Albert Lilienberg (1879-1967).
Jaget och laget – fotbollskultur i serieform
Lotta Sandberg, konstpedagog, tar med er på en vandring genom staden och visning av de kollektiva verken som skapats genom det konstpedagogiska projektet Jaget och laget – fotbollskultur i serieform.
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär
Annelie Tuveros, intendent utställningar, berättar om utställningen om Ingrid Wallberg.
En utställning om bildgalleriet i Varberg
Anneli Adamsson, avdelningschef utställningar och samlingar, berättar om utställningen om bildgalleriet i Varberg.
Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong
Daniel Sanjay, Hallands Konstförenings projektledare för Vårsalongen visar 2020 års utställning.
Från utställningen Gränsland – ur samlingen
Gerry Johansson, Halmstad, 1989
Mattias Johansson, intendent foto berättar om Gerry Johansson och Halmstad från 1989.
Från utställningen Gränsland – ur samlingen
Sven Jonson, Nattligt Tema, 1938
Lotta Sandberg, konstpedagog berättar om konstverket Nattligt Tema av Sven Jonson, 1938.
Från utställningen Gränsland – ur samlingen
Nina Bondeson, La Lingva, 1993
Lotta Sandberg, konstpedagog berättar om konstverket La Lingva av Nina Bondeson från 1993.