Hoppa till innehåll
Ljuskonstverket Luminous Operating System av Mikael Ericsson på Hallands Kosntmuseums fasad.
Mikael Ericsson, Luminous Operating System

Kommande utställningar

13 september 2025 – 19 april 2026
Tyra Kleen

Tyra Kleen (1874–1951) var konstnär, spiritist och världsresenär i det tidiga 1900-talet. Hon sökte sig till ockulta kretsar och utvecklade ett symbolistiskt konstnärligt uttryck. Tyra Kleens vilja att utmana samhälleliga, religiösa och sociala normer var drivkraften, både i hennes konstnärskap och författarskap.

Utställningen bygger på de senaste forskningsrönen om Tyra Kleen och presenterar hennes konstnärskap i sin helhet med flera verk som inte visats tidigare.

Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum. Den bygger på Karin Ström Lehanders senaste forskningsrön om Tyra Kleen. Karin Ström Lehander är doktorand vid Åbo Akademi, Finland. Den är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Bohusläns museum och Hallands Konstmuseum under åren 2024-2026.

22 november 2025 – 8 mars 2026
Lennart Olson

Den 21 december 2025 skulle Lennart Olson ha fyllt 100 år. Hallands Konstmuseum uppmärksammar detta med en omfattande presentation av hans verk ur museets samling. Utställningen visar Olsons bredd inom dokumentärfotografi och hans konstnärliga, mer experimentella fotografiska utforskande.

Lennart Olson (1925–2010), född i Göteborg och senare bosatt i Steninge, var en frilansfotograf med både en konstnärlig och dokumentär inriktning. Som medlem i fotokollektivet Tio fotografer, bildat 1958, blev han en central gestalt inom svensk fotografi och skapade även ett femtiotal Tv-filmer. Olson är särskilt känd för sina grafiska fotografier av broar, men även porträtt och reportagebilder. Han är en av få svenskar som medverkat i samlingsutställningar på MoMa i New York.

31 januari 2026 – 14 mars 2026
Eufemia

I början av 1980-talet gick en grupp textilkonstnärer samman under namnet Eufemia. Gruppen bestod av Britta Stranne från Falkenberg, Gitt Grännsjö-Carlsson och Lillan Berg-Hagenfeldt från Laholm, Lilian Bartholdsson och Elsa Lillieroth-Dagås från Varberg, samt Ingrid Palm och Maria Yourstone-Wahlberg från Halmstad. Syftet var att stötta och inspirera varandra, men också att ge textilkonsten mer utrymme genom att ställa ut tillsammans i större skala.

Medlemmarna arbetade på olika sätt och med olika tekniker, såsom bildväv, applikation, broderi och batik. Genom sina gemensamma utställningar visade de bredden i textil konst och skapade nya sammanhang för sina verk.

Eufemia hade sin första gemensamma utställning på Halmstads museum (nuvarande Hallands Konstmuseum) 1981. Därefter visade de sina verk runt om i Sydsverige – och ända till Heidelberg i Tyskland. Gruppen upplöstes några år senare och föll till stor del i glömska.

Nu lyfter museet fram detta kapitel i Hallands konsthistoria, på samma plats där allt en gång började.