20/1-25/2 2018

Speglingar – halländska möten i konsten

Hur ser dagens halländska måleri ut? Vilka influenser inspireras det av? Tio halländska konstnärer ombads att välja ut och spegla verk ur den regionala konstsamlingen. Ett urval visas nu sida vid sida i utställningen som är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Hallands kulturhistoriska museum, Hallands Konstmuseum. Inbjudna konstnärer var: Bengt Johansson, Carina Fogde, Viktor Chapovalov, Henrik Stenberg, Kerstin Trollberg, Eva Waller, Jonas Ellborg, Lisa Burénius, Thomas Frisk och Inger Andersson. Konstnärer i samlingen som inspirerat är: Ragnar Sandberg, Nils Kreuger, Olle Baertling, Alexander Humboldt (tillskriven), Sigrid Hjertén, Waldemar Lorentzon, Olle Waller, Thea Ekström, Hardy Strid och Oscar Ohlsson.

Utställningen visades i Kungsbacka konsthall

 

6/6-12/8 2018

Vykort från Halland – motiv med motiv

Bilden på ett vykort säger något om både avsändaren och sin samtid. När började man skicka vykort? Vem är det som skickar vykort med bilder på sjukhus eller en matvarubutik? Väcker en del attribut mer känsla av semester än andra och måste det alltid vara vackert väder över vyn man skickar?

I utställningslokalen på Friluftsmuseet Hallandsgården visas i sommar Vykort från Halland – motiv med motiv med vykort ur Hallands Konstmuseums samling, från tidigt 1900-tal fram till våra dagar.

 

1/6-11/8 2018

Fotografen Hallberg

Halmstadprofilen Per Johan Hallberg (1879-1965) var på sin tid en inflytelserik person i staden. Mest känd är han kanske som den drivande kraften bakom Tylösands havsbad. Mindre känt är att han till yrket var fotograf. Här höll han hög klass i både bildkomposition och ljussättning. Han kunde också titulera sig hovfotograf. I princip samtliga bilder föreställande kungligheter på besök i Halland 1910-1935 är tagna av Hallberg.

I sommar visas Hallbergs fotografier på Söndrums bibliotek i Halmstad. Utställningen är producerad med material från Garnisonsmuseet, Söndrums Hembygdsförening och Hallands Konstmuseum.

 

15/6 – 19/8 2018

Hallands Konstmuseum i Norre Katts park

På Tollsgatan i Halmstad är om- och tillbyggnaden av Hallands Konstmuseum i full gång. Det befintliga huset renoveras, samtidigt som en ny utbyggnad tar form med ny entré vänd mot staden och Nissan. Tillsammans skapar det ett större och mer tillgängligt konstmuseum som beräknas stå klart 2019. I väntan på detta ges i sommar en bild av det nya museet i en tillfällig paviljong, från bevarade detaljer till nya utställningslokaler och konstnärliga gestaltningar. Här finns också möjlighet att uppleva det nya Hallands Konstmuseum i 3D med AR-teknik (Augmented Reality).

Paviljongen är framtagen i samarbete med White Arkitekter och placerad i Trefaldighetsallén i Norre Katts park, Halmstad.

White Arkitekters presentation av paviljongen
Paviljongen i Fastighetstidningen