Tidigare utställningar 2024
15 juni – 10 november 2024
Christian Andersson – No Vestige of a Beginning
Christian Andersson bjuder in oss att reflektera över frågor om tid, historia och verklighetsuppfattning. Science fiction och magisk realism är ofta förekommande ingredienser i hans verk, och något som Christian själv nämner som återkommande inspirationskällor. Han lägger också till att det finns en vilja att göra det välbekanta främmande, samt att det vi uppfattar som verklighet idag ofta är skapat eller redigerat för att leda oss i olika bestämda eller önskade riktningar.
Utställningen är en samproduktion mellan Hallands Konstmuseum och Borås Konstmuseum. Till hösten går utställningen vidare till Borås Konstmuseum i en något förändrad version – då med titeln No prospect of an end.
På olika sätt utforskar de två utställningarna Anderssons konstnärskap och relationen till centrala frågor som tid och rum, hans mästerliga sätt att utmana rådande invanda begrepp, sätta gängse uppfattningar ur spel och hans förmåga att försätta såväl vår varseblivning av tillvaron som hela världsbilden i gungning.
I utställningen på Hallands Konstmuseum riktas fokus dels på museet som en bevarare av minnen – likt en organism med ett för olika museer gemensamt nervsystem – dels på den inspiration från surrealismen som Anderssons verk ofta vittnar om. Intresset för surrealismen knyter här an till traditionen från Halmstadgruppen och museets långvariga samarbete med gruppens medlemmar, alltsedan öppnandet 1933.
25 maj – 27 oktober 2024
Birger E. Nilsson – Krukmakare, konstnär och poet
Birger E. Nilsson (BEN) inspirerades av naturen och den japanska keramiktraditionen. Hans bruksgods har enkla former som blir unika genom askglasyrernas känslighet och vedugnens höga temperatur. Organiska strukturer eller havets rytmer ger form till Birgers reliefer och skulpturer, medan målningarna ofta skildrar rena, abstraherade landskap.
Birger E. Nilsson (1918-2003) föddes i Norrland och var, förutom en praktikperiod hos krukmakare Anjou i Skene i början av 1950-talet, självlärd inom hantverket. Han bodde och verkade under 20 år i Mölndal, men var sedan 1973 bosatt och verksam i Veinge. Birger är mest känd för sin brukskeramik men producerade också keramisk skulptur, relief, måleri, teckning och poesi.
Konstnärskapet är inte så välkänt för den breda publiken, men i keramiker- och konstnärskretsar har det länge varit uppskattat. Just nu ser vi en våg av intresse för keramiskt bruksgods och hans livsverk upptäcks av allt fler.
Utställningen, som är sammanställd av konstnären och curatorn Theo Ågren i samarbete med Hallands Konstmuseum, tar ett helhetsgrepp om konstnärskapet och visar ett urval av Birger E. Nilssons rika produktion.
Hallands Konstmuseum visar utställningen Birger E. Nilsson – Krukmakare, konstnär och poet den 25 maj – 27 oktober 2024 och en monografi om konstnären hade release i samband med öppningen.
17 februari – 15 september 2024
Halmstadgruppen – På rätt plats, vid rätt tid
Halmstadgruppen bildades 1929 i Halmstad och bestod av de sex konstnärerna Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén. De förenades i ett gemensamt intresse för den moderna konsten och inspirerades av konstriktningar som kubism och surrealism. Efter 50 års sammanhållning sägs de vara en av de äldsta konstnärsgrupperna i världen.
Halmstadgruppen var aktiv under en tid med stora samhälleliga förändringar, både teknologiska och ideologiska. Tidens förändringar påverkade också konsten. I 1920-talets Paris och Berlin samlades konstnärer från hela världen och omskapade konstens roll för all framtid. I Halmstad växte det fram en kulturell krets av unga entreprenörer, entusiaster och konstnärer, vilka var drivande i skapandet av Hallands museum. Genom Hallands konstförenings utställningar etablerade de en lokal konstscen, men spred också konst till Halmstadhemmen genom omfattande lotterier.
Utställningen Halmstadgruppen – På rätt plats, vid rätt tid visar gruppens långa karriär och nära koppling till Hallands Konstmuseum skildrat genom verk ur museets samling.
15 maj – 16 juni 2024
Bonadsmåleri i modern tappning
Under våren har elever i åk 2 på Sturegymnasiets estetiska program för bild och formgivning studerat äldre halländska bonadsmålningar. Och gjort egna med traditionell teknik, men i modern tappning! Nu visas de i ateljén på Hallands Konstmuseum.
23 september – 26 maj 2024
Från Bærtling till Multikonst
Än idag lockas många av 1950- och 1960-talets färgstarka mönster och karaktäristiska möbeldesign. Formgivning vars uttryck och färgsättning står mycket nära den tidens abstrakta konst. Efter andra världskriget förändrades konstens och konstnärernas roll. Man sökte sig till nya material, uttryck och platser med en önskan att konstnärlig kvalité skulle bli del av allas vardag. Utställningen Från Bærtling till Multikonst visar hur gallerikonsten letade sig in i våra vardagsrum, genom masstillverkade möbler, föremål och tyger för varje hem.
Poddtips! Olle Bærtling: entreprenören och teknikoptimisten – ett panelsamtal
9 mars – 5 maj 2024
Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong
Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong är en stor konsthändelse i Halland. Årligen lämnar många konstutövare med anknytning till Halland in verk för bedömning. Utifrån inlämnade bidrag och juryns urval formas en spännande utställning. Årets jury har bestått av Annie Lindberg, museichef för Skissernas Museum i Lund och konstnär Karin Hasselberg Mang.
Till årets Vårsalong lämnade 339 personer in sina verk till bedömning. Av dessa har 24 valts ut med totalt 72 verk. Deltagarna har en bred geografisk spridning, men gemensamt för alla är att de har en stark koppling till Halland. Vårsalongen visar en bredd av uttryck i skilda tekniker och material, som måleri, skulptur, glas, teckning, broderi, ljuskonst, med mera.
Vårsalongen arrangeras av Hallands Konstförening i samarbete med Hallands Konstmuseum.
28 oktober 2023 – 4 februari 2024
Unga slöjdares salong
Här blir Hallands Konstmuseum en arena för kreatörer som är upp till 19 år gamla. Utställningen ger ett unikt tillfälle att ta del av den yngre generationens skaparkraft och estetiska visioner. Den unga, nya slöjden får i utställningen också möta föremål ur Hallands Konstmuseums samling.
I början av året bjöds barn och unga från Halland, Blekinge, Skåne, Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län in att ansöka till utställningen, och verken valdes därefter ut av en jury.
Enligt barnkonventionens artikel 31 ska barn erbjudas möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet. Vi vill med denna utställning även ge dem en plats att synas på samma villkor som vuxna.
Utställningen sker i samarbete med Kultur i Halland – Slöjd.
27 maj 2023 – 18 februari 2024
Tillskott – nyförvärv ur samlingen
I utställningen Tillskott visas ett urval av de nyförvärv som Hallands Konstmuseum gjort av konstnärer, konsthantverkare, formgivare, arkitekter och fotografer de senaste tio åren. De flesta är inköpta genom Svea Larsons donationsfond och har därmed en koppling eller anknytning till Halland. Årligen utökas också konstsamlingen genom generösa privatdonationer.