3/12 – 7/1 2007

Traditioner i juletid samt firande i samband med Ramadan

Läs mer under 2006

 

22/11 – 21/1 2007

Lisa Burénius – X-TRA ALLT

Läs mer under 2006

 

13/9 – 4/3 2007

Vladimir Tomic ”Echo”

Läs mer under 2006

 

13/9 – 4/3 2007

Ordförande Mao

Läs mer under 2006

 

15/10 – 4/3 2007

Resan till Sverige

Läs mer under 2006

 

24/1 – 11/2 2007

I Lichtensteins fotspår

Målningarna har producerats av elever som läser andra och tredje året på Ljud- och Bildskolan i Halmstad. Under de senaste veckorna har vi tittat lite närmare på 50- och 60-talet med fokus på konstformen Pop Art. Från den stora mängden av konstnärer från den tiden valde vi att koncentrera oss på den amerikanske konstnären Roy Lichtenstein. Han föddes på 20-talet på Manhattan i USA. Under 60-talet, när han arbetade som lärare i New Jersey utvecklade han sin karaktäristiska stil. Eleverna fick rubriken ”NEJ GÖR DET INTE! …SKREK HON”.De fick fria händer att tolka texten som de ville. Utifrån texten behövde de bygga en situation eller en handling som skulle passa till texten. Vem är det som skriker och varför? I Lichtensteins anda förstås. Utställningen visades i museets hörsal.

 

18/3 – 6/5 2007

Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong

Inbjudna tidigare stipendiater: Anna Fröman, Carl Magnus, Denice Zetterquist, Rigmor Dahlqvist och Olle Agnell.

 

23/5 – 2/9 2007

Pippilotti Rist
I want to See How You See

 

27/5 – 6/1 2008

Hänt i Halmstad – genom 7 sekler

Länsmuseet Halmstad deltar med stor kraft i firandet av Halmstad 700 år genom utställningen Hänt i Halmstad – genom 7 sekler. Utställningen baseras på föremål och fotografier ur länsmuseets rika samling och tar dig med på en upptäcktsfärd bland dramatiska händelser och minnesvärda platser i Halmstads historia. En mycket spännande del i utställningen är en filmisk tidsresa. Med utgångspunkt från svartvita fotografier ur länsmuseets samling har Stellan Olsson, regissören bakom Sven Klangs kvintett, skapat en animation där dåtid möter nutid. I filmen agerar nutidspersoner och nutidselement i de historiska miljöerna. Hänt i Halmstad – genom 7 sekler är en utställning som inbjuder till ett aktivt deltagande och som passar dig som är gammal eller ung, Halmstadbo eller turist.

Utställningen genomförs i samarbete med Execubic AB med stöd av HEM (Halmstads Energi och Miljö AB), Region Halland m.fl.

 

27/5 – 2/9 2007

Vågad konst – skeppsmålningar ur samlingen

Under sommaren visas ett urval skeppsmålningar ur länsmuseets samling. Sjömän och kaptener som beställde målningarna kunde drömma sig ut på havet igen när de såg bilden. De mest uppskattade målarna var de som rätt kunde avbilda riggen och de som kunde måla ett levande hav. ”Det är någonting alldeles särskilt just med den marinen, den kan alldeles trolla bort mig om jag sitter och ser på den för länge. Då börjar det sjunga i stag och barduner, det gnisslar i storehals och kvider i stängvanten där märsrån ligger an…

 

31/5 – 22/7 2007

Svea Larson Art Space

Svea Larson Art Space var Länsmuseet Halmstads stora konstevenemang sommaren 2007. En nysatsning på konst under bar himmel där kreativitet och nytänkande formade innehållet. Svea Larson Art Space pågick 31 maj – 22 juli utomhus, intill Länsmuseet Halmstad och startade i samband med Halmstads 700-årsjubileumsfest Vågspel. Konstnären Kamil A Lukaszewicz, med flera halländska konstnärer, iscensatte en ”imaginär konsthall” där oväntade konsthändelser avlöste varandra. Interaktiva verk, workshops och nydanande konstpedagogiska experiment öppnade upp för dynamiska möten mellan människor i alla åldrar. Svea Larson (1907-1989) från Getinge i Halland testamenterade sin stora förmögenhet till Länsmuseet Halmstad för inköp av konst och konsthantverk med halländsk anknytning. 2007 skulle Svea Larson ha fyllt 100 år. Därför var det extra passande att detta år inviga ett konstevenemang i hennes namn.

Svea Larson Art Space genomfördes med stöd av Stiftelsen Svea Larsons donationsfond, Merkonst i Halland, Region Halland, Statens kulturråd, Halmstad 700, Halmstads kommun, Af Kultur, Länsarbetsnämnden i Halland, Hallands Museiförening och Stiftelsen framtidens kultur.

 

16/9 – 18/11 2007

Olle Westam – Infantil bebyggelse

Olle Westam är autodidakt, född i Övedskloster i Skåne, men sedan länge bosatt och verksam i Halmstad. Westam debuterade 1958 på Hallands Konstförenings höstsalong (Hallands museum, nuvarande Länsmuseet Halmstad) och erhöll 1976 föreningens stipendium. Olle Westam har varit musiklärare men även arbetat som yrkesmusiker vid I16 i Halmstad. Han har också varit medlem i Halmstad Konstnärsklubb. Westam finns representerad på Statens Kulturråd, Landstinget Halland, Halmstad kommun, Våra Gårdar och Teckningsmuseet i Laholm. Utställningen visades i 22m2, konstnärer verksamma i Halland.

 

16/9 – 25/11 2007

Christina Göthesson – Kontakt sökes

Christina Göthessons bildspel Kontakt sökes är en serie kol- och tuschteckningar som anspelar på en kontaktannons. De totalt nio teckningarna föreställer vardagliga detaljer från hemmet. Tillsammans med bildtexterna blir de dubbelbottnande och lite komiska.

 

30/9 – 2/3 2008

Halmstad inom glas och ram

Vi bjuder betraktaren på ett rikt utbud Halmstadmotiv av vitt skilda upphovsmakare. En nostalgisk, varm och bitvis annorlunda bild av staden. Här återfinns hantverksskickliga avbildare, kärleksfulla amatörer, okända illustratörer och banbrytande konstnärer med världsrykte.

 

27/10 – 18/11 2007

Iscensatt fotografi

Våren 2007 arbetade klass 9C på Söderskolan i Heberg tillsammans med konstnären Lotta Antonsson. Med kamerans hjälp gestaltade man temat ”platsens betydelse” och resultatet blev bilder som bland annat kom att handla om framtiden, ensamhet, utsatthet, vänskap och livsglädje. Arbetet utmynnade också i utställningen Iscensatt fotografi. Samarbetet var en del av Länsmuseet Halmstads stora konstsatsning Svea Larson Art Space.

 

28/11 – 20/1 2008

Lena Stare – Mer än silver

Silversmide. Utställningen visades i 22m2, konstnärer verksamma i Halland.

 

2/12 – 2/3 2008

Severin Nilson som fotograf

Konstnären Severin Nilson (1846-1918) fotograferade. I Länsmuseet Halmstads skriftserie utkom nyligen boken Konstnären som fotograf (2007) där fil dr. Kerstin Arcadius sammanfattar och utvecklar Severin Nilsons fotografiska gärning och väcker helt nya kunskaper och tankar om honom. Under sin levnad benämndes han uteslutande som ”målare”. Idag har han fått en närmast självskriven plats i den svenska fotohistorien. Fotografierna i utställningen ingår i Länsmuseets rika fotografiska samling.