Kruka i lergods
Foto: Theo Ågren

 

25 maj – 27 oktober 2024

Birger E. Nilsson – Krukmakare, konstnär och poet

Birger E. Nilsson (BEN) inspirerades av naturen och den japanska keramiktraditionen. Hans bruksgods har enkla former som blir unika genom askglasyrernas känslighet och vedugnens höga temperatur. Organiska strukturer eller havets rytmer ger form till Birgers reliefer och skulpturer, medan målningarna ofta skildrar rena, abstraherade landskap.

Birger E. Nilsson (1918-2003) föddes i Norrland och var, förutom en praktikperiod hos krukmakare Anjou i Skene i början av 1950-talet, självlärd inom hantverket. Han bodde och verkade under 20 år i Mölndal, men var sedan 1973 bosatt och verksam i Veinge. Birger är mest känd för sin brukskeramik men producerade också keramisk skulptur, relief, måleri, teckning och poesi.

Konstnärskapet är inte så välkänt för den breda publiken, men i keramiker- och konstnärskretsar har det länge varit uppskattat. Just nu ser vi en våg av intresse för keramiskt bruksgods och hans livsverk upptäcks av allt fler.

Utställningen, som är sammanställd av konstnären och curatorn Theo Ågren i samarbete med Hallands Konstmuseum, tar ett helhetsgrepp om konstnärskapet och visar ett urval av Birger E. Nilssons rika produktion.

Hallands Konstmuseum visar utställningen Birger E. Nilsson – Krukmakare, konstnär och poet den 25 maj – 27 oktober 2024 och en monografi om konstnären kommer ha release i samband med öppningen. Vernissage lördag 25 maj, kl 14.

Guidad visning söndagar kl 13 • 2 jun–15 sep.