Robotliknande hand snuddar vid ett tecknat ansikte.
Christian Andersson, Dreamcatcher, 2015 ©Christian Andersson / Bildupphovsrätt 2024

 

15 juni – 10 november 2024

CHRISTIAN ANDERSSON – No Vestige of a Beginning

Christian Andersson bjuder in oss att reflektera över frågor om tid, historia och verklighetsuppfattning. Science fiction och magisk realism är ofta förekommande ingredienser i hans verk, och något som Christian själv nämner som återkommande inspirationskällor. Han lägger också till att det finns en vilja att göra det välbekanta främmande, samt att det vi uppfattar som verklighet idag ofta är skapat eller redigerat för att leda oss i olika bestämda eller önskade riktningar.

Utställningen är en samproduktion mellan Hallands Konstmuseum och Borås Konstmuseum. Till hösten går utställningen vidare till Borås Konstmuseum i en något förändrad version – då med titeln No prospect of an end.

På olika sätt utforskar de två utställningarna Anderssons konstnärskap och relationen till centrala frågor som tid och rum, hans mästerliga sätt att utmana rådande invanda begrepp, sätta gängse uppfattningar ur spel och hans förmåga att försätta såväl vår varseblivning av tillvaron som hela världsbilden i gungning.

I utställningen på Hallands Konstmuseum riktas fokus dels på museet som en bevarare av minnen – likt en organism med ett för olika museer gemensamt nervsystem – dels på den inspiration från surrealismen som Anderssons verk ofta vittnar om. Intresset för surrealismen knyter här an till traditionen från Halmstadgruppen och museets långvariga samarbete med gruppens medlemmar, alltsedan öppnandet 1933.

Vernissage lördag 15 juni, kl 14.

Guidad visning lördagar kl 14.30 • 22 juni–7 sep.