Andrea Peña & Artists öppna repetitioner i hörsalen på Hallands Konstmuseum

18 oktober, 20 oktober och 21 oktober kl 13-15

Andrea Peña & Artists är ett multidisciplinärt scenkonstkompani från Kanada som under hela vecka 42 arbetar med projektet Replica i ett residens på Hallands Konstmuseum. De delar med sig av sin arbetsprocess där de undersöker kroppens historia, inklusive den rika historien om skulpturer. Kompaniet vill lyfta fram kroppen som skulptural form i det verkliga livet och presenterar live-framträdande inom museets väggar.

Välkommen in i museets hörsal för att på nära håll se deras repetitioner. Du kan komma och gå som du vill onsdag, fredag och lördag mellan kl 13 och 15. Det går också bra att sitta i caféet och se in i hörsalen på lite avstånd. Du får både fotografera och filma, men tänk på att hålla en låg samtalston för att inte störa. Om du publicerar på sociala medier så tagga kompaniet Andrea Peña & Artists.

Efter ditt besök blir scenkonstnärerna tacksamma om du har tid att ägna en stund åt att reflektera kring det du sett, kompaniets frågeställningar och undersökande arbete. Det finns papper och pennor om du vill skriva eller teckna något. Givetvis går det bra att ta del av repetitionerna utan att lämna något efter sig.

Om Andrea Peña & Artists
Andrea Peña är en hybridkonstnär från Bogota, Colombia, som är verksam och baserad i Tiohtiá:kes territorium i Montreal, Kanada. Med en bakgrund inom industridesign får Peña inspiration från visuell konst och rumsliga kvaliteter i sitt skapande. Hennes praktik inkluderar konstinstallation, koreografi och design. Efter en professionell karriär som dansare med BalletBC och Les Ballets Jazz de Montreal grundade Peña kompaniet Andrea Peña & Artists år 2014. Kompaniet har mottagit många utmärkelser och är kända för att skapa kritiska, alternativa och rumsliga universum som bryter våra föreställningar om en förnuftig mänsklighet.

Dance | Andrea Peña & Artists | Quebec (andreapena.net)

Om projektet Replica
I projektet djupdyker kompaniet i frågeställningen hur introduktionen av våra ”digitala jag” har påverkat våra fysiska gester och rörelser. De observerar fenomenet ”digital koreografi” som finns på Instagram och TikTok och analyserar utvecklingen av begreppet kropp från antiken och framåt.

”Som koreograf och designer är jag nyfiken på att använda etnografi och koreografi för att undersöka de nuvarande digitala hållningar som definierar dagens sociokulturella kroppar. Etnografi som en antropologisk metod för att fokusera på den digitala kroppen och studera performativa beteenden i digitala miljöer, och hur de formar kroppskultur. ” säger Andrea Pena.

Residenset sker i ett samarbete mellan Rum för Dans och Hallands Konstmuseum och är en del i Nordic & Quebec-projektet Replica med Rum för Dans (SE), Baerum Kulturhus (NO) och Agence Mickaël Spinnhiry – Andrea Peña & Artists (CAN)