11/11 – 17/1 2010

Om ett släkte

Teckningar av Rigmor Dahlqvist
Läs mer under 2009
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

15/11 – 28/2 2010

Stjärnor i folkkonsten

Läs mer under 2009
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

13/12 – 7/3 2010

Olle Kåks

Läs mer under 2009
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

23/1 – 25/4 2010

I din blick – det tecknade porträttet

Många förknippar begreppet porträtt med beställningsverk av till exempel kungligheter eller andra prominenta personer, där man eftersträvat att lyfta fram vissa generella karaktärsdrag, kopplade till arbetsrollen hos personen som avbildas. Med utställningen I din blick – det tecknade porträttet har vi valt att lyfta fram porträtt där uttrycket är känsligt och nyanserat. I de mer privata porträtten, då man sällan är ute efter de offentliga porträttens allmänna egenskaper, blir resultatet gärna något mer särpräglat. Konstnärens relation till den porträtterade tillåts större utrymme. Den avbildade personens individuella drag och personliga sidor kan få en mer framträdande roll. Inte minst självporträtten speglar ”något annat” bakom blicken, som vi kan ana men inte alltid sätta ord på. Det tecknade porträttet har ofta ett omedelbart tilltal som fångar betraktaren i ett tidlöst möte. Vår blick möter den avbildade personens blick, som i sin tur mött konstnärens blick. Men vi kan inte få bekräftat eller dementerat våra tolkningar av uttrycket ifråga. Istället blir det ett personligt möte där vi projicerar våra egna känslor och använder våra egna bakgrunder och erfarenheter för att tolka och avläsa den avporträtterade.

I din blick – det tecknade porträttet är Teckningsmuseet i Laholms första utställning i Länsmuseet Halmstads regi. Vi bjuder besökaren på tecknade porträtt ur våra båda samlingar av bland annat Ernst Josephson, Arvid Carlsson, Signe Lanje, Ragnar Sandberg, Åke Göranson m fl väl kända namn, samt privata porträtt som laholmarna lånat ut.
Visades på Teckningsmuseet i Laholm

 

24/1 – 28/2 2010

Hönsägg, växtfärg och vann´

I anslutning till utställningen Stjärnor i folkkonsten där äldre bonadsmålningar ingår som en röd tråd visas nu de samtida efterföljarna i traditionen. Det är elever till konstnären Sue Prince som under flera år i Bonadsmuseet, Hembygdsparken i Unnaryd haft sommarkurser i bonadsmåleri. Man målar med traditionella material och metoder – ägg, vatten och färgpigment. Tolkningarna däremot är egna och berättelserna nya.
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

28/3 – 16/5 2010

Vårsalong

Hallands Konstförenings jurybedömda vårsalong. I utställningen visas även verk av inbjudna tidigare stipendiater Günther Teutsch, Stellan Wiberg, Roger Hansson och Christin Wahlström Eriksson.
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

5/5 – 16/5 2010

Nu, då och lite senare

Fjorton viljor, fjorton stilar och fjorton tolkningar. Ungefär så sammanfattar Sturegymnsiets konstelever sin slututställning. Nu, då och lite senare är temat de arbetat utifrån, och resultatet visar allt från den inaktuella tefatshysterin på 1960-talet till den aktuella konflikten i Irak och självreflektioner i nuet. Nu, då och lite senare är också titeln på utställningen som bjuder på flera konstuttryck och tekniker – teckning, akryl, oljemålning, skulptur och rörlig bild.
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

30/5 – 28/11 2010

Äkta förfalskningar

Picasso, Zorn, Rolex och Yves Saint Laurent. Liljefors, Amelin, Photoshop och guldsmycken. Kylberg, Carl Larsson, Madonna, ädelstenar och Halmstadgruppen. Allt finns på museet, och nästan allt är falskt. Förfalskningar av konstverk är ett fascinerande ämne som sätter fart på fantasin. Hur vet du om konsten du äger eller tänker köpa är äkta eller inte? Hur gör man för att ta reda på det? Utställningen beskriver konstförfalskning ur juridisk såväl som konstvetenskaplig synvinkel, samt polisens utredningsmetoder och arbete. Men förfalskningar drabbar inte bara konstvärlden. I vår tids jakt på original och äkthet framställs fler kopior av produkter än någonsin. Kan du se skillnaden? Finns det någon skillnad? Vad är tillåtet att kopiera? Hur mycket fusk har du där hemma? Kom till årets falskaste utställning!

Utställningen är baserad på inlån från Polismuseet i Stockholm och Polisen i Malmö, Stockholm och Halmstad. Länsmuseet Halmstad har därtill lagt inspirerade och kopierade produkter.

 

13/6 2010 – 31/12 2011

Tack Svea!

Tack Svea för din fantastiska gåva. Det är nu 20 år sedan vi kunde börja samla konst för medel ur Svea Larsons donationsfond. Under den tiden har vi byggt upp en samling med nästan 600 verk av halländska konstnärer och konsthantverkare, helt enligt din önskan. Vi visar nu så mycket våra lokaler förmår i denna jubileumsutställning som emellanåt byter skepnad. Vi utlovar klassiker som X:et och Öhrström, vi har tagit fram foton, skulpturer i brons och glas, teckningar och akvareller. Vi har till och med hängt upp en boxboll. Variationsrikt, kraftfullt och storartat, tack vare dig Svea.

Obs!
Museet håller stängt p g a renovering 10/1 – 26/3 2011. Utställningen Tack Svea! öppnar igen den 27/3 2011 och pågår året ut.

 

11/9 – 31/10 2010

Fyra vägar till Halland

Ur vår samling av halländska motiv visar vi konstverk som illustrerar boken Fyra vägar till Halland. Utställningen visas i hörsalen.
Visades på Länsmuseet Halmstad

 

15/9 – 14/11 2010

Allsköns glädje

Silverarbeten. Ulla Hallberg.
Visas i utställningsserien 22m2, konstnärer verksamma i Halland

 

31/10 – 21/11 2010

Teater Halland 20 år

Teater Halland, länets teater för alla barn, unga och vuxna, firar 20 år som regionteater. Detta ska saluteras med bland annat en jubileumsutställning – i teaterns förråd gömmer sig skatter värda att plockas fram och visas.

 

17/11 – 5/12 2010

Bild och Form

Elever från Halmstad Kulturskola ställer ut i hörsalen

 

24/11 – 9/1 2011

För ett ögonblick

Videoverk av Maria Hallberg
Visas i Projektrummet på Länsmuseet Halmstad.

 

24/11 – 9/1 2011

Konstkalender

I väntan på julen har 24 kända och okända personer valt verk ur Svea Larsons samling. Vad har de valt? Kom in och titta!

Vad skulle du välja?
I Konstkalendern har bl a politiker och kulturpersonligheter valt verk ur Svea Larsons samling. Vilket val skulle du gjort? I anslutning till Konstkalendern har vi lagt fram påsiktsbilder av nästan hela samlingen. Kom in, titta igenom, välj och motivera. Vår ambition är att visa just ditt val under 2011.

 

24/11 – 9/1 2011

För ett ögonblick

Videoverk av Maria Hallberg. Visades i Projektrummet.