Utställningar 2021
19/10 – 13/3 2022 Sven Gillsäter – Fotograf och folkbildare
Sven Gillsäter (1921-2001) har utifrån sin unika insats som fotograf och folkbildare kallats en svensk Attenborough. Hans fotografier, filmer och Tv-program berättar om djurens värld och situation från 1960-talet och framåt. Genom barnböcker samt föreläsnings- och bildspelsturnéer lärde han flera generationer människor världen över att värna om och respektera vår sköra miljö. Gillsäter var 1971 med och startade den svenska avdelningen inom WWF och var därefter dess ständige ambassadör.
Gillsäter inledde banan som bataljonsfotograf under det militära, arbetade för fjällfotograf Sven Hörnell och fick sitt fotografiska genombrott som pressfotograf vid OS London och Sankt Moritz 1948. I början av 1950-talet deltog han i utställningssammanhang för första gången och 1958 blev han en del av Tio Fotografer tillsammans med Sten Didrik Bellander, Harry Dittmer, Rune Hassner, Tore Johnson, Hans Malmberg, Pål-Nils Nilsson, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld och Lennart Olson. Kollektivet delade lokal och drev Tiofoto bildbyrå. De ingick i internationella fotokretsar och var stor del i Sveriges världsrykte inom fotografi. Hallands Konstmuseum huserar idag ett större antal fotografier av Sven Gillsäter, men även kollegan Lennart Olsons hela fotografiska arkiv.
2021 skulle Sven Gillsäter fyllt 100 år och den svenska avdelningen inom WWF fyller 50 år. Hallands Konstmuseum vill genom utställningen om Sven Gillsäter lyfta fotografi och miljöfrågor samt WWF:s arbete idag.
18/9– 30/1 2022 Märta Måås-Fjetterström – Vävda gestalter
Hallands Konstmuseums egenproducerade utställning om Märta Måås-Fjetterström (1873-1941) visar på en exceptionell textil gärning i svensk formgivnings- och hantverkshistoria. Med hög konstnärlig ambition, gedigen utbildning och outsinliga nyfikenhet att utforska textila traditioner ritade hon hundratals nydanande verk. Måås-Fjetterström överförde gobelängernas bildberättelser till mattans komposition, möjlig att beskåda från alla håll. Där lät hon den svenska naturen med skuttande hjortar och svajande träd, möta den orientaliska mattans estetik.
Väninnorna från Tekniska skolan, Annie Frykholm, Clary Hahr och Märta Måås-Fjetterström uppmärksammades på internationella hantverks- och industriutställningar. Deras företag anställde många kvinnor och säkrade därmed svenska väverskornas hantverksskicklighet för framtiden. Tillsammans skapade de en textil skatt som fortfarande är internationellt eftertraktad.
I utställningen visas även verk av bland andra Barbro Nilsson, Marianne Richter och Karin Mamma Andersson. Formgivare och konstnärer som på sina unika sätt fört arvet efter Märta Måås-Fjetterström in i vår samtid.
18/9 – 10/10 Experiment Väv
Experiment Väv är en satsning som lyfter vävning bland barn och unga i Halland. Fem unga hallänningar tog sig an utmaningen att väva och experimentera med färg och form utifrån egna intressen. Till sin hjälp fick de låna varsin grindvävstol, ett mobilt vävredskap som i sin enkelhet bjuder på oändliga möjligheter. Resultatet är en personlig utställning med allt från bruksföremål till textilkonst.
Bakom satsningen står Kultur i Halland – Slöjd som ville samarbeta med en yngre målgrupp inför VÄV2020 i Halmstad, vävmässan som har flyttats fram till september 2022. På VÄV2022 kommer det finnas vävverkstäder bemannade som visar vävning på olika sätt och där ungdomarna i Experiment Väv är en av dessa.
Medverkande
Andreas Forkman (f. 2005)
Matilda Sandberg (f. 1997)
Evelina Markow (f. 2001)
Oskar Gybäck (f. 1997)
Kajsa Ahlberg (f. 1997)
22/5 – 29/8 Modets fotografi – Malin Griffiths, Denise Grünstein och Irving Penn
Tre fotografer och tre unika, konstnärliga insatser som på olika sätt förhåller sig till mode. Malin Griffiths färgstarka fotografier utforskar frågor om identitet, medan Denise Grünsteins suggestiva världar uppvisar referenser till modets alltmer utvidgade estetik. Irving Penns modernistiska och formstarka verk är välkända, men utställningen rymmer också berättelsen om Penns besök i Steninge, Halmstad.
Utställningen var en del av Mode: Yta med djup – Halland 2021.
6/6 – 15/8 Den moderna hallänningens födelse
På bara en mansålder genomgick Sverige en radikal förändring – från att för tvåhundra år sedan ha varit ett av de fattigaste länderna i Europa blev landet ett av världens mest välmående. Utvecklingen från bondesamhälle till modern nation avspeglades inte minst i befolkningens skiftande relation till kläder och mode. Förändringen sammanföll med fotografiets utveckling, och i denna utställning visas exempel från halländska fotografer i ateljé och i miljö.
Utställningen var en del av Mode: Yta med djup – Halland 2021, och visades på Friluftsmuseet Hallandsgården.
31/3 – 23/5 Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong
Hallands Konstförenings jurybedömda Vårsalong är en stor konsthändelse i Halland. Årligen lämnar många konstutövare med anknytning till Halland in verk för bedömning. Utifrån inlämnade bidrag och juryns urval formas en spännande utställning.
2021 har 263 konstutövare lämnat in verk för bedömning och 31 av dessa kom med till utställningen.
Årets jury bestod av Greta Burman, förbundschef för Sveriges Konstföreningar och Marika Reuterswärd, chef för Kristianstad konsthall.
31/3 – 9/1 2022 VILL HA – Flärdfullt ur samlingen
Välkommen in i vår walk-in-closet, fylld av accessoarer och annat som vi vill ha. Vad har forna hallänningar använt för att skapa en känsla av flärd i tillvaron? Ett urval från vår samling ger en inblick i vad man ville ha under 1900-talets första hälft. Vackra hattar, skor, smycken och en och annan tjusig klänning ur samlingen.
Utställningen var en del av Mode: Yta med djup – Halland 2021.
4/4 2020 – 2/5 2021 Ingrid Wallberg – arkitektpionjär
Trädgårdsstadens ideal och Sveriges behov av högre boendestandard utgör grunden för Ingrid Wallbergs (1890-1965) stadsplanearbete runt 1915. Drygt tio år senare ingår hon i Le Corbusiers (1887-1965) både privata och professionella krets, vilket leder till allt större intresse för husets funktioner och materialens estetik – det vi kallar funkis. Ingrid Wallbergs 50-åriga gärning utgör en pionjärinsats inom svensk arkitekturhistoria, i en tid då få kvinnor utbildades och arbetade inom kåren.
Läs mer under utställningar 2020
24/10- 28/2 2021 David Svensson – Lånat ljus
David Svensson inledde sin konstnärsutbildning på Fria Målarskolan i Halmstad, där han bland andra hade Olle Waller som lärare. Redan från början fungerade måleriet som utgångspunkt i hans arbete. Han ser sig fortfarande som målare, och beskriver de skiftande materialvalen – inte alltid med uppenbar koppling till måleri – och det återkommande intresset för ljus som ett utforskande av måleriet.